De Kalmthoutse Atletiekclub werd in 1976 opgericht door Jos Thys en Ben Eysackers als onderafdeling van Olse Merksem. De twee stichters kregen de hulp van toenmalig gemeentesecretaris Jef Vanthillo en Schepen van Sport Gaston Stevens.  De eerste trainingen gingen door op Gitok voor de kampnummers en er werd gelopen in de Kalmthoutse heide. Een jaar later was de Atletiekclub een erkende sportvereniging en versterkten Hugo De Bondt, Jos Maas en Jaak Feyen het bestuur. Frank Hosteaux werd secretaris.

In 1980 slaat het noodlot toe: op 3 september verongelukt Ben Eysackers bij een werkongeval in Italië. Naar hem zal later het clubkampioenschap genoemd worden. In het zelfde jaar neemt Louis Van Eynde de taak van Jaak Feyen over en wordt Herman Wathion ook bestuurslid.  In 1981 vervoegen Marleen Thys en Ron van Namen het bestuur en deze laatste wordt secretaris. Ondertussen groeit ACK uit tot een bloeiende club. Begin jaren ’80 gaat ACK zelf enkele keren op buitenlandse reis naar Oostenrijk.

In 1985 neemt Marleen Thys het voorzitterschap over van haar vader, Jos Thys.  Kalmthout schenkt ons een eigen piste en ACK bouwt een clubhuis, liefkozend “de chalet” of “den barack” genoemd. Dit was een tweedehands chalet die plank voor plank is afgebroken en weer opgebouwd naast de piste.

Buitenkant van de chalet in 1991
Binnenkant van de chalet in 1991

Het bestuur wordt nog meer uitgebreid met Jos Brocatus, Jean Janssens, Lutgard Winkeler en Ingrid van Loon.

Brunchjogging 1990, die toen nog georganiseerd werd in het Dura gebouw naast het clublokaal. Beide gebouwen bestaan ondertussen niet meer.

Ingrid wordt in 1991 de nieuwe voorzitster en ACK sluit aan bij AVVV, de Antwerpse Vereniging Voor Vriendenclubs. Stilaan groeit ACK naar een club van om en bij 320 leden. Stilaan vloeien ook enkele oudgedienden af en komen er nieuwe gezichten bij, die de club draaiend houden: Eliane van Loon,  Nicole De Corte, Nicole Mets, Paul Paulussen en Peter Bosmans.

In 1997 werd Peter Bosmans de nieuwe voorzitter van een sportclub die zich ondertussen bij de grootste van Kalmthout mocht rekenen!  ACK wordt een vooraanstaande club binnen het Kalmthouts sportleven en binnen het AVVV.  Tal van organisaties worden voortgezet; waaronder crossen, pistewedstrijden, de Brunchjogging en sinds enkele jaren ook de Heideturfloop.

Na jaren van trouwe dienst geven in maart 2012 Peter en Ron hun mandaat door aan Danny Gotink (voorzitter) en Luk Keuppens (secretaris).  Samen met een gemotiveerde ploeg bestuursleden en trainersploeg, staan zij in voor het dagelijkse reilen en zeilen in de club.

Ook de sociale media hebben ondertussen hun intrede gedaan bij ACK.  De club heeft een moderne website en is actief op facebook.

In 2013  wordt gestart met de aanleg van de nieuwe piste ter hoogte van de Heikant.  Een nieuwe mijlpaal voor de club komt in zicht.

In 2016 bestaat ACK 40 jaar en een geweldig verjaardagscadeau kan niet uitblijven…  Na enkele jaren reikhalzend uitkijken, wordt in augustus 2016 de nieuwe piste in sportpark ‘Heikant’ officieel geopend, in aanwezigheid van onder andere tienkamper Hans Van Alphen en Olympisch kampioen én Kalmthoutenaar Peter Genyn.  6 sprintbanen, 4 banen rondom, discus, speer, kogel, ver en hoog én een prachtig gebouw met kleedkamers en kantine is vanaf dan onze nieuwe heimat.  De ‘barACK’ is niet meer; vanaf nu welkom in de ’trACK’.

Voorzitter Danny Gotink, Burgemeester Lukas Jacobs en schepen van sport Maarten de Bock lopen de nieuwe piste in.

In september 2016 begroeten we een pak nieuwe leden; het totaal ledenaantal overstijgt nu ruim de 300!